Η απώλεια της ακοής δεν σχετίζεται πάντα με την ηλικία, ούτε προέρχεται μόνο από κάποια ασθένεια ή εκφύλιση. Περιστασιακά, μπορεί να αποδοθεί και σε κάποια μορφή τραύματος. Από τους δυνατούς θορύβους μέχρι το χτύπημα στο κεφάλι, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα τραυματισμών που μπορούν να οδηγήσουν σε βαρηκοΐα ή απώλεια ακοής. Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να επέλθει θεραπεία με χειρουργική επέμβαση ή φαρμακευτική αγωγή, ενώ σε κάποιες άλλες η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη, οπότε απαιτούνται ακουστικά βαρηκοΐας.
Ας δούμε παρακάτω ποιοι είναι αυτοί οι επικίνδυνοι για την ακοή τραυματισμοί.
Έντονος θόρυβος
Όπως είναι γνωστό, ο θόρυβος είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες της απώλειας ακοής στον κόσμο. Η πολύ υψηλή στάθμη ήχου μπορεί να προκαλέσει εκφύλιση των ακουστικών νεύρων. Σε γενικές γραμμές, το ανθρώπινο αυτί μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τους ήχους μέχρι 80 ντεσιμπέλ (db). Οτιδήποτε παραπάνω έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ακοή. Ήχοι πάνω από 110 dB οδηγούν σε απώλεια ακοής σε λιγότερο από δύο λεπτά με έντονο πόνο και τραυματισμό της ακουστικής οδού.
Τραύμα στο κεφάλι
Ο τραυματισμός στο κεφάλι είναι πάντα μια απειλητική κατάσταση. Αν και το κρανίο γενικά προστατεύει τον εγκέφαλο από ελαφρά χτυπήματα, σοβαρότερα χτυπήματα μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργίες σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, όπως εν προκειμένω το κέντρο ακοής.
Εάν το τραύμα είναι αρκετά έντονο, μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή βλάβη και στα αυτιά. Εάν μετά από τραυματισμό στο κεφάλι, αντιμετωπίζετε εμβοές ή έχετε πρόβλημα με την ισορροπία, τότε αυτό δείχνει ότι τα αυτιά σας έχουν υποστεί ζημιά και θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό το συντομότερο.
Τράνταγμα στο κεφάλι
Το έντονο τράνταγμα στο κεφάλι, για παράδειγμα λόγω ατυχήματος με το αυτοκίνητο, οδηγεί συνήθως σε τραυματισμό του αυχένα, όμως μπορεί να προκαλέσει και βλάβη στον εγκέφαλο. Με τον ίδιο τρόπο, όπως το χτύπημα, έτσι και το τράνταγμα ενδέχεται να επηρεάσει τα αυτιά ή το κέντρο ακοής και ομιλίας του εγκεφάλου.
Διάτρηση τυμπάνου
Η διάτρηση του τυμπάνου προκαλείται από διάφορες αιτίες, με την πιο συχνή να είναι το καθάρισμα με μπατονέτα. Τέτοιες περιπτώσεις συνήθως θεραπεύονται σε λίγες εβδομάδες, όμως μπορεί να έχουν άλλες επιπλοκές, όπως οι λοιμώξεις του αυτιού. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η βλάβη είναι μόνιμη, οπότε η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μπορεί να γίνει μόνο με ακουστικά βαρηκοΐας.
Ψύξη
Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η έκθεση σε ακραίο κρύο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο δέρμα, κυρίως γύρω από το πρόσωπο και τα άκρα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χειροτέρευση ή ακόμα και απώλεια ακοής, προσωρινή ή μόνιμη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο, όταν βγαίνετε έξω τον χειμώνα με χαμηλή θερμοκρασία, να φοράτε σκουφί, για να προστατέψετε τα αυτιά σας από το κρύο.
Ευχαριστούμε το Κέντρο Ακοής Θεοδώρου για τις χρήσιμες πληροφορίες και τις περιπτώσεις απώλειας ακοής.