Τα περισσότερα βιογραφικά ξεκινούν με την εργασιακή εμπειρία του υποψήφιου εργαζόμενου. Τι γίνεται, όμως, όταν κάποιος δεν έχει εργασιακή εμπειρία ή η εργασιακή του εμπειρία είναι άσχετη με τη θέση; Οπωσδήποτε, το να μπει κανείς στην αγορά εργασίας και να ξεκινήσει την καριέρα του είναι ίσως το πιο δύσκολο βήμα. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις για τη δημιουργία βιογραφικού, αν δεν έχετε εργασιακή πείρα. Μπορείτε να αναδείξετε τα προσόντα σας με διάφορους τρόπους, ώστε να κεντρίσετε το ενδιαφέρον του μελλοντικού σας εργοδότη.
Ας τα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.
Ξεκινήστε με μια συνοδευτική επιστολή
Το λεγόμενο motivation letter είναι απαραίτητο ως συνοδευτικό σε κάθε βιογραφικό, αλλά αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία όταν το βιογραφικό δεν είναι τόσο δυνατό. Ξεκινήστε, λοιπόν, με μια μικρή δήλωση περίπου 150 λέξεων, όπου θα περιγράφετε τα πιο εντυπωσιακά σας προσόντα (π.χ. την εργατικότητα ή την αποδοτικότητά σας) και θα εξηγείτε γιατί σας ενδιαφέρει η θέση. Έτσι, θα τραβήξετε το ενδιαφέρον και θα δημιουργήσετε μια καλή πρώτη εντύπωση.
Επικεντρωθείτε στα προσόντα σας
Τα περισσότερα βιογραφικά σημειώματα ξεκινούν με την εργασιακή εμπειρία. Αν δεν έχετε δουλέψει σε συναφείς θέσεις, το να γράψετε μια λίστα με άσχετες θέσεις δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε το βιογραφικό με κάτι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα τις σπουδές σας και τα προσόντα σας.
Μην ξεχνάτε τις προφανείς δεξιότητες
Ένα λάθος που κάνουν πολλοί νέοι είναι ότι θεωρούν πως κάποιες δεξιότητες είναι αυτονόητες και δεν χρειάζεται να αναγραφούν. Ποιες είναι αυτές; Το δίπλωμα οδήγησης, η ευχέρεια χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή (και ποιων προγραμμάτων συγκεκριμένα), η εξοικείωση με τα social media ή το δίπλωμα σε κάποια γλώσσα, ακόμα και αν είναι σε αρχικό επίπεδο.
Πέρα από το γεγονός ότι κάποιες από αυτές τις δεξιότητες μπορεί να φανούν χρήσιμες στο μελλοντικό εργοδότη σας, υπάρχει και ένα ακόμα πλεονέκτημα στην αναγραφή τους. Κάθε δεξιότητα φανερώνει τις δυνατότητές σας, τη θέλησή σας να ολοκληρώσετε τους στόχους σας και την πολυσχιδή προσωπικότητά σας.
Αναφερθείτε στις δραστηριότητές σας
Πολλές φορές νομίζουμε ότι αξίζει μόνο ό,τι κάνουμε επί πληρωμή. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος. Τα χόμπυ και οι εθελοντικές μας δραστηριότητες όχι μόνο αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα μας, αλλά ταυτόχρονα συνδυάζονται με συγκεκριμένες δεξιότητες, όπως το ομαδικό πνεύμα και το ενδιαφέρον για νέα κατορθώματα.
Αναδείξτε την ακαδημαϊκή σας πορεία
Σίγουρα ισχύει ότι οι σπουδές από μόνες τους δεν αρκούν για μία θέση, μιας και η εργασιακή εμπειρία παίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα σε μια δουλειά. Όμως, οι σπουδές είναι και μεγάλο χαρτί που δεν πρέπει να υποβαθμίσετε στη δημιουργία βιογραφικού.
Καλό είναι να αναφέρετε όχι μόνο τον τίτλο του πτυχίου σας, αλλά και οτιδήποτε άλλο συναφές, όπως την πτυχιακή σας εργασία, συμμετοχές σε συνέδρια, ενδεχόμενες δημοσιεύσεις και γενικά τα ακαδημαϊκά σας ενδιαφέροντα.
Μην ξεχνάτε ότι όλοι κάπως έτσι ξεκίνησαν. Περιγράφοντας στο βιογραφικό σας έναν ενδιαφέροντα και εργατικό χαρακτήρα σύντομα θα βρείτε τη θέση, από την οποία θα ξεκινήσετε τη λαμπρή εργασιακά σας πορεία!