Το διαβητικό πόδι είναι μία από τις χειρότερες και πλέον επικίνδυνες επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη η οποία παρουσιάζεται περίπου στο 10% των πασχόντων από την ασθένεια. Δυστυχώς πρόκειται για μια πολύ σοβαρή επιπλοκή που οδηγεί στο 30% όσων την παρουσίασαν σε ακρωτηριασμό του ποδιού αλλά και υψηλή πιθανότητα θανάτου (50%) μέσα σε πέντε χρόνια. Τα καλά νέα είναι ότι με σωστή ενημέρωση, προσοχή και εκτεταμένα προληπτικά μέτρα, στα οποία ανήκουν και τα ανατομικά υποδήματα. Όσοι πάσχουν από διαβήτη μπορούν να αποφύγουν αυτό το πρόβλημα και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.
Τι είναι το διαβητικό πόδι;
Το διαβητικό πόδι είναι λοίμωξη, η οποία προσβάλει τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και προκαλεί εξέλκωση στο πόδι. Πολλές φορές δεν μπορεί να θεραπευθεί και οδηγεί στον υποχρεωτικό ακρωτηριασμό του άκρου. Ωστόσο, οι πληγές στο ένα ή και στα δύο πόδια είναι το τελικό στάδιο της ασθένειας καθώς προηγουμένως έχουν προηγηθεί διάφορα άλλα προειδοποιητικά σημάδια. Τα οποία αποτελούν συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τον ασθενή.
Ποια είναι αυτά τα συμπτώματα;
Τέτοια συμπτώματα είναι το μούδιασμα, το πρήξιμο των αρθρώσεων, οι μύκητες στα νύχια, η ξηρότητα στο δέρμα, η αδυναμία στους μυς των ποδιών, η αστάθεια βαδίσματος, η αίσθηση καψίματος στο δέρμα καθώς και η μελανότητα και η χλωμότητα του δέρματος στα κάτω άκρα.
Από τι προκαλείται;
Το διαβητικό πόδι συνδέεται με δύο συγκεκριμένες αιτίες που απαντούν στον σακχαρώδη διαβήτη, τη νευροπάθεια και την αρτηριοπάθεια. Η νευροπάθεια προκαλεί βλάβη των νεύρων με αποτέλεσμα την απώλεια της αίσθησης, την ατροφία που οδηγεί σε παραμορφώσεις στα δάχτυλα. Αλλά και την μη κατανόηση του πόνου καθώς τα νεύρα δε λειτουργούν σωστά. Η αρτηριοπάθεια, από την άλλη, είναι βλάβη στις αρτηρίες του ασθενούς. Με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πολύ λεπτό και ευαίσθητο. Αυτό με τη σειρά του το κάνει ευπαθές σε τραυματισμούς, οι οποίοι ούτως ή άλλως στους διαβητικούς επουλώνονται δύσκολα και οδηγούν σε σοβαρότερες λοιμώξεις.
Ποια προληπτικά μέτρα μπορούν να ληφθούν;
Το βασικό προληπτικό μέτρο για το διαβητικό πόδι είναι η αποφυγή των τραυματισμών στο δέρμα. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικά ανατομικά υποδήματα, τα οποία είναι φτιαγμένα από ειδικό μαλακό υλικό χωρίς εσωτερικές ραφές. Έτσι, αγκαλιάζουν το πόδι μειώνοντας κατά πολύ την τριβή και την εσωτερική πίεση κατά τη διάρκεια της βάδισης αλλά και σε κατάσταση ορθοστασίας. Ενώ πάντα πρέπει να συνδυάζονται με βαμβακερές μαλακές κάλτσες που δεν είναι καθόλου στενές. Εκτός από τα ανατομικά υποδήματα, τα οποία αποτρέπουν τη δημιουργία πληγών, ο ασθενής θα πρέπει να είναι προσεκτικός για να αντιληφθεί πιθανές εξελκώσεις σε πρώιμο στάδιο. Έτσι, οποιαδήποτε σκληροδερμία, κάλος, κόψιμο, μούδιασμα, ξηροδερμία, φουσκάλα ή παραμόρφωση στα νύχια ή στα δάχτυλα θα πρέπει να θορυβήσει τον ασθενή. Τότε πρέπει να απευθυνθεί το συντομότερο σε επαγγελματία της υγείας, για να λάβει την κατάλληλη φροντίδα.