Σκέφτεστε να μεγαλώσετε την οικογένειά σας; Η φύση είναι σύμμαχός σας και μπορεί να σας βοηθήσει με διάφορες βιταμίνες και πολύτιμα στοιχεία που θα βρείτε σε τρόφιμα, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης μέσω της ρύθμισης του έμμηνου κύκλου στη γυναίκα και την ενδυνάμωση του σπέρματος στον άντρα. Διαβάστε παρακάτω ποιες τροφές και βιταμίνες πρέπει να βρίσκονται καθημερινά ή έστω συχνά στο διαιτολόγιό σας και ποιες είναι καλύτερο να αποφεύγετε. Το καλό νέο είναι ότι όλες οι παρακάτω βιταμίνες είναι εύκολα απορροφήσιμες από τον οργανισμό, οπότε αν δυσκολεύεστε να έχετε καθημερινά μια ισορροπημένη διατροφή με τα παρακάτω στοιχεία, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να σας φανούν πολύ χρήσιμα.
Καθημερινή κατανάλωση
Η βιταμίνη Β6 ρυθμίζει τις ορμόνες, οπότε όσο περισσότερο την καταναλώσετε με πρόσληψη φρούτων, όπως οι μπανάνες, τόσο το καλύτερο. Το φυλλικό οξύ, το οποίο συνταγογραφείται ως συμπλήρωμα διατροφής πολύ συχνά σε γυναίκες που θέλουν να συλλάβουν, μειώνει τον κίνδυνο διαταραχής της ωορρηξίας. Αν σας αρέσουν τα σπαράγγια, ήρθε η ώρα να τα εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Ένα άλλο πολύ επιβοηθητικό λαχανικό είναι ο αρακάς, ο οποίος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος ενδυναμώνει το σπέρμα και αυξάνει την ποσότητά του, ενώ η έλλειψή του στις γυναίκες οδηγεί σε διαταραχές της προγεστερόνης, μιας ορμόνης που παίζει πολύ βασικό ρόλο στην ωορρηξία. Από φρούτα πολύ χρήσιμα είναι τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια και γκρέιπφρουτ) χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία βελτιώνει την κινητικότητα του σπέρματος και την ισορροπία των ορμονών στις γυναίκες.
Κατανάλωση 2-3 φορές την εβδομάδα
Τα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας περιέχουν επίσης πολύ σημαντικές βιταμίνες για την επιτυχημένη αναπαραγωγική διαδικασία, όμως δεν πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά για γενικότερους λόγους υγείας, όπως η εμφάνιση χοληστερίνης ή η παχυσαρκία. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε που βελτιώνει την υγεία του σπέρματος, αλλά και αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν το DNA του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου. Τα αυγά περιέχουν βιταμίνη D, η ανεπάρκεια της οποίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, μεταξύ των οποίων πολυκυστικές ωοθήκες που προκαλούν διαταραχή στων ωορρηξία. Ο σολομός περιέχει σελήνιο, το οποίο βοηθά χάρη στα αντιοξειδωτικά του στην πρόληψη από τις ελεύθερες ρίζες και τη θραύση των χρωμοσωμάτων, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα αποβολής.
Σπάνια κατανάλωση
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τα επίπεδα αμμωνίας στο αίμα, κάτι που μπορεί να εμποδίσει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Επιβαρυντικά είναι και τα κοτόπουλα συμβατικής εκτροφής, καθώς είναι γεμάτα με αντιβιοτικά και ορμόνες, που μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο της γυναίκας. Για τη λήψη της πρωτεΐνης, που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και συνεπώς του αναπαραγωγικού κύκλου, συνιστάται η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών και ιδιαίτερα αυγών, τόφου αλλά και συμπληρωμάτων διατροφής, όπως μπάρες πρωτεΐνης. Επίσης, η γυναίκα που θέλει να συλλάβει πρέπει να αποφεύγει το αλκοόλ, το οποίο συνδέεται με σαφείς ενδείξεις υπογονιμότητας, αλλά μπορεί επίσης στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης να βλάψει και το έμβρυο.