Είναι απίστευτο το πόση βρομιά μπορεί να συγκεντρώσουν οι πόρτες εσωτερικού χώρου. Και αυτό είναι πολύ λογικό, καθώς τις πιάνουμε συνεχώς. Μέσα σε λίγες μόλις μέρες, οι δαχτυλιές και οι λεκέδες φαίνονται τόσο άσχημα που χαλάνε όλη την εμφάνιση του σπιτιού.
Σίγουρα, το να καθαρίζουμε τις πόρτες των δωματίων δεν είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, όπως είναι το καθάρισμα του μπάνιου ή της κουζίνας. Είναι όμως κάτι που καλό είναι να γίνεται τακτικά. Όχι μόνο για λόγους αισθητικής και υγιεινής. Αλλά και γιατί η εναπόθεση σκόνης και βρομιάς στις πόρτες και τις κάσες μπορεί να τις βλάψει με την πάροδο των ετών.
Πώς, όμως, μπορείτε να πλύνετε τις εσωτερικές πόρτες, έτσι ώστε να τις καθαρίσετε αποτελεσματικά και εύκολα, αλλά χωρίς να τις βλάψετε; Διαβάστε παρακάτω!
Ξύλινες πόρτες
Οι ξύλινες πόρτες είναι οι πιο δύσκολες να καθαριστούν, καθώς τα βαριά καθαριστικά, όπως η χλωρίνη, θα καταστρέψουν το ξύλο, όπως και η υγρασία. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να αποφύγετε απορρυπαντικά και άλλα χημικά καθαριστικά και να προτιμήσετε ένα μίγμα από πράσινο σαπούνι και χλιαρό νερό.
Το πανί, με το οποίο θα τρίψετε την πόρτα και την κάσα, δεν θα πρέπει να είναι πολύ βρεγμένο, έτσι ώστε να μην αφήσει υπολείμματα υγρασίας. Σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σκληρά βουρτσάκια και σφουγγαράκια με άγρια υφή.
Μετά το καθάρισμα, καλό είναι να περάσετε την επιφάνεια με ένα καθαρό και απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να απομακρυνθεί η υγρασία. Ύστερα, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα κερί για ξύλινες επιφάνειες, το οποίο φροντίζει και θρέφει το ξύλο.
Πόρτες laminate
Στις πόρτες laminate, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, γιατί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πιο δραστικά καθαριστικά, όπως σαπούνι πιάτων ή κάποιο απολυμαντικό με αλκοόλη. Επιπλέον, το laminate ως υλικό είναι ειδικά σχεδιασμένο, ώστε να μην απορροφά τους λεκέδες, οι οποίοι φεύγουν χωρίς να χρειαστεί τρίψιμο.
Στις πόρτες εσωτερικού χώρου laminate μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε ένα πιο βρεγμένο πανί, αφού η υγρασία δεν εισχωρεί στο υλικό. Απλώς, είναι σημαντικό να καθαρίσετε την πόρτα και την κάσα από κάτω προς τα πάνω, ώστε να μην καταλήξει η υγρασία στο δάπεδο.
Έξτρα tip: Η περισσότερη βρομιά συγκεντρώνεται στις ενώσεις, τους μεντεσέδες και στο σημείο που η κάσα συναντάει τον τοίχο. Αυτά τα σημεία μπορείτε να τα καθαρίσετε με μια μπατονέτα, ώστε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα σημεία. Η κλειδαριές και οι μεντεσέδες μπορούν να καθαριστούν με ένα καθαριστικό για ορείχαλκο, αρκεί να προστατεύσετε περιμετρικά την πόρτα με ταινία, ώστε να μην καταλήξει στο κυρίως σώμα της αυτό το καθαριστικό που είναι διαβρωτικό.