Πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να φοράμε τα γυαλιά οράσεως που αποκτήσαμε πριν χρόνια. Οι λόγοι τις περισσότερες φορές δεν είναι οικονομικοί. Άλλοτε απλά αμελούμε να επισκεφθούμε τον οφθαλμίατρο ή το κατάστημα οπτικών και άλλοτε έχουμε τη λανθασμένη πεποίθηση ότι δεν χρειάζεται να αντικαταστήσουμε τα γυαλιά, αν αγοράσαμε πριν χρόνια ένα ποιοτικό ζευγάρι. Δυστυχώς, όμως, για όλους εμάς τους αμελείς, τα γυαλιά οράσεως πρέπει να αντικαθίστανται ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για διάφορους λόγους. Η τακτική επαφή με τον οφθαλμίατρο και τον οπτομέτρη είναι κομβικής σημασίας, για να παρακολουθούμε στενά την υγεία των ματιών μας.
Γιατί πρέπει να ανανεώνουμε τα γυαλιά οράσεως;
- Αλλαγές στην όραση: Ακόμα και η ελάχιστη αλλαγή στο βαθμό, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως πονοκεφάλους, στραβισμό και θολή όραση. Όποτε αισθάνεστε ότι καταβάλλετε προσπάθεια για να διαβάσετε ή να δείτε τηλεόραση, αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι χρειάζεστε νέα συνταγή. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι αρκετές φορές ο οργανισμός προσαρμόζεται και δεν μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ότι δεν βλέπετε καλά παρά μετά από πολύ καιρό.
- Νέα τεχνολογία: Όπως η τεχνολογία προχωράει συνεχώς σε όλους τους τομείς, το ίδιο ισχύει και για τα γυαλιά οράσεως. Με την πάροδο του χρόνου, εφευρίσκονται νέα υλικά που εξυπηρετούν διάφορες ανάγκες, είναι ελαφρύτερα, πιο αποτελεσματικά, βελτιώνουν την αίσθηση των γυαλιών και βοηθούν σε ακόμα καλύτερη όραση. Για παράδειγμα, αν δουλεύετε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή, υπάρχουν πλέον νέα εξελιγμένα φίλτρα που προστατεύουν τα μάτια 100% από την ακτινοβολία της οθόνης.
- Βλάβη στα γυαλιά: Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεστε να χαλάσουν τα γυαλιά οράσεως. Όσο και αν τα προσέχετε, είναι αναμενόμενο μετά από κάποια χρόνια να έχουν χαλαρώσει οι βραχίονες και να μην εφαρμόζουν τέλεια στο πρόσωπο ή οι φακοί να έχουν χαραχτεί ελαφρώς, ακόμα και αν δεν είναι εμφανής η ζημιά. Μόνο ένας ειδικός μπορεί να παρατηρήσει τέτοιες ζημιές και να σας εξηγήσει το πώς αυτές επηρεάζουν την όρασή σας.
Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω τα γυαλιά οράσεως;
Η γενική απάντηση είναι «κάθε φορά που το προτείνει ο οφθαλμίατρος ή ο οπτομέτρης». Στους ενήλικες χωρίς παράγοντα κινδύνου και στα παιδιά άνω των 6 ετών, η εξέταση προτείνεται να γίνεται κάθε δύο χρόνια, ενώ στους ενήλικες άνω των 60 ετών κάθε ένα χρόνο, εκτός αν ο οφθαλμίατρος προτείνει να γίνεται συχνότερα.
Σε αυτή την εξέταση, θα διαπιστωθεί αν συνίσταται κάποιος από τους παραπάνω λόγους, για να αντικατασταθούν τα γυαλιά. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας τα παλιά σας γυαλιά, για να μπορεί να διαπιστωθεί ο βαθμός αλλά και να γίνει εκτίμηση της κατάστασής τους.